Wil je als ondernemer een bedrijfspand kopen of laten bouwen? Een Bedrijfshypotheek stelt je in staat om dit te doen. Erdman heeft ruime ervaring met bedrijfshypotheken en kan je helpen mogelijkheden en voorwaarden in kaart te brengen.
Een zakelijke hypotheek stelt ondernemers in staat om een bedrijfspand te kopen. Hiermee ben je als ondernemer in staat om je eigen wensen en dromen te realiseren. Een bedrijfs waar jouw machinepark in gerealiseerd kan worden, of een winkelruimte precies op de plek waar jouw doelgroep dagelijks langskomt.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de zakelijke hypotheek waarbij Erdman je kan adviseren?
Lagere rente bij onafhankelijke adviseur
Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan alleen bestaan als hij keer op keer het beste advies geeft. Hij is aan geen enkele bank of geldverstrekker verbonden en gaat net zo lang door totdat hij het beste aanbod voor jou bij elkaar heeft gekregen.
Hypotheek op maat
Erdman helpt je bij het maken van een business case: hoeveel kosten spaar je uit ten opzichte van huren? Hoe kunnen we de geldverstrekker ervan overtuigen dat jij een financieel gezond bedrijf hebt, en dat de aankoop van het pand dit alleen maar gaat versterken? En uiteindelijk vooral voor jou als ondernemer: welke financieringsvorm past het beste bij jouw bedrijf?
Jíj bent de opdrachtgever
Er is maar tegenwoordig maar één iemand die de hypotheekadviseur betaalt: de opdrachtgever. Je betaalt dus bij elke adviseur afsluitkosten. Daarmee behartigt een hypotheekadviseur in theorie jouw belangen. Zou je bij een grote bank een hypotheek afsluiten, dan is de hypotheekadviseur echter vrij om alleen hun eigen hypotheken aan te bieden. Kies daarom voor een onafhankelijk adviseur.
Wij zijn je aanspreekpunt
Misschien hou je van wachtmuziek, geniet je terugbelverzoeken en heb je een voorliefde voor een bureaucratische papierwinkel. Als dat niet het geval is, dan besparen wij je deze stressvolle kanten van het afsluiten van een hypotheek. We nemen je alle zorgen uit handen en zorgen voor een aanlevering waar de geldverstrekker direct een grote goedkeuringsstempel op kan zetten.
Evert & Angelique, ondernemers
In een vrijblijvend adviesgesprek bekijken we de situatie van jouw onderneming. Je vindt bij ons geen calculator voor een onnauwkeurig hypotheekbedrag, we bekijken op maat hoeveel jij kunt besteden aan een bedrijfspand. Wil jij gratis en vrijblijvend ontdekken hoe de wereld van zakelijke hypotheken in elkaar steekt?
Het klinkt logisch dat je voor een bedrijfspand ook een bedrijfshypotheek, of zakelijke hypotheek, nodig hebt. Maar waarin verschilt deze hypotheek t.o.v. zijn particuliere tegenhanger? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij. Dit verschilt per geldverstrekker, we geven hier een algemeen beeld.
Zakelijke hypotheek | Particuliere hypotheek | |
Hypotheekbedrag | 80% tot 90% van marktwaarde | 100% van marktwaarde |
Looptijd | 20-25 jaar, 10 jaar voor verbouwingen | 30 jaar |
Aflossingsvrij toegestaan | Komt nagenoeg niet meer voor | Wel toegestaan, niet aftrekbaar |
Vervroegd aflossen | Vaak tot 5% per jaar | Vaak tot 10% per jaar |
Verhuren toegestaan | Vaak tot 40% van het pand | Nee |
Rentes | Hoger | Lager |
Zoals je ziet, zijn er nogal wat verschillen tussen een particuliere en een zakelijke hypotheek. Het verschil zit er vooral in dat een zakelijke hypotheek veel meer risico voor de geldverstrekker met zich meebrengt. Waar een woonhuis vrij generiek is, is een bedrijfspand vaak meer “op maat” voor een onderneming. Daarnaast is de geldverstrekker ook meer afhankelijk van de keuzes die jij als ondernemer maakt, en de prestaties die je neerzet.
Hypotheekbedrag
Veel banken verstrekken tot 80% van de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) van een bedrijfspand. Er zijn situaties waarin tot 90% van de marktwaarde wordt verstrekt, dit gaat vaak gepaard met duurzaamheidseisen. Denk aan investeringen in verduurzaming van een pand of eisen met betrekking tot een ‘groen’ energielabel.
Looptijd
Door intensiever gebruik zijn bedrijfspanden daarnaast sneller afgeschreven dan woonhuizen. Dit vertaalt zich in een kortere looptijd voor panden, en zeker voor verbouwingen.
De meeste banken houden een looptijd van 20 tot 25 jaar aan. Verbouwingen worden in de regel in een periode van 10 jaar afgeschreven.
Aflossingsvormen
De meeste ondernemers kiezen voor een lineaire aflossingsvorm. Dat betekent dat je maandelijks een vast bedrag op je lening aflost. Als gevolg daarvan wordt je lening iedere maand iets kleiner, waardoor je steeds minder rente betaalt.
In het verleden werd vaker gekozen voor een aflossingsvrije bedrijfshypotheek. Er zijn nog steeds aanbieders van deze hypotheekvorm. Omdat dit niet geheel zonder risico is, wordt deze in de praktijk niet vaak meer gekozen.
Vervroegd aflossen
De meeste geldverstrekkers voor bedrijfshypotheken staan een vervroegde aflossing van 5% per jaar toe.
Verhuren van (delen van) je bedrijfspand
Bij een hypotheek op een woning is het in de regel niet toegestaan om je huis te verhuren. Enkele uitzonderingen daargelaten; bijvoorbeeld bij leegstand als de verkoop niet wil vlotten.
Een bedrijfspand is vaak groot, terwijl je gedurende de looptijd van je hypotheek in wisselende economische omstandigheden moet opereren. Daarom staan de meeste geldverstrekkers voor bedrijfspanden toe dat je 40% van het pand verhuurt. Hiermee heb je de vrijheid om tijdelijk in te krimpen en een extra verdienste te creëren.
Wat doet Erdman voor jouw bedrijfshypotheek?
Bij Erdman voeren we de volgende stappen voor je uit als hypotheekadviseur:
Bepalen van je bestedingsruimte
Als je vroeg in de zoektocht naar je aanstaande bedrijfspand bij ons aanklopt, heb je waarschijnlijk een prangende vraag: hoeveel kan ik besteden? Dit wordt gebaseerd op de financiële situatie van je onderneming. Aan de hand van historische prestaties en prognoses voor de toekomst vormen we een beeld van het bedrag dat je naast bestaande verplichten kunt betalen aan rente en aflossing van de bedrijfshypotheek.
Verzamelen van gegevens & documenten
Met het aangaan van een hypotheek verbindt je ondernemer zich voor langere tijd aan een geldverstrekker. Net zoals jij daarom precies wilt weten waar je aan toe bent, wil ook diezelfde geldverstrekker inzicht in jouw situatie. Daarom hoort bij het afsluiten van een hypotheek een stevige papierwinkel.
We kunnen de hoeveelheid gevraagde gegevens niet kleiner maken, wat we wel kunnen doen is samen met jou het dossier zo vroeg mogelijk compleet maken. Hiermee stroomlijnen we het proces van aanlevering naar de bank toe. Dit lijkt een klein verschil te maken, maar kan soms weken van onzekerheid schelen!
Want pas als je een offerte hebt, heb je zekerheid over je toekomstige hypotheek.
Er zijn nog steeds tal van hypotheekvormen verkrijgbaar. Er zijn nog banken die aflossingsvrije hypotheken aanbieden, maar hier wordt nauwelijks meer voor gekozen. De meerderheid van de ondernemers kiest voor een hypotheekvorm met aflossingsverplichting. Daarin kun je kiezen voor een annuïtaire vorm en een lineaire vorm. Bij de eerste blijft je maandbedrag gelijk, maar verandert de samenstelling: eerst betaal je verhoudingsgewijs meer rente, daarna meer aflossing. Bij de laatste los je maandelijks evenveel af, waardoor je hypotheekbedrag daalt en je elke maand een beetje minder rente hoeft te betalen.
De allerlaagste rente voor je scoren
Nu wordt het leuk! We hebben je totale wensenpakket in kaart gebracht, de papierwinkel is grotendeels in kannen en kruiken. We gaan alle geldverstrekkers voor je af om de allerlaagste rente te scoren. Dáár heb je nou een onafhankelijk hypotheekadviseur voor!
We geven je een duidelijk overzicht van de verschillende opties. Daarbij kijken we ook hoe we de hypotheek zo kunnen finetunen dat hij extra gunstig uitpakt: in sommige situaties heb je bijvoorbeeld de ruimte om een eigen inleg te doen, die ervoor zorgt dat je nét in een gunstigere tariefklasse belandt.
Peter Erdman
De hypotheek afsluiten
Tot slot moet de hypotheek worden afgesloten. Een geldverstrekker verzamelt alle informatie voordat er een offerte wordt uitgebracht. Daarom zorgt Erdman voor een complete aanlevering en houden we een vinger aan de pols. Met onze goede contacten checken we regelmatig of het aan de kant van de geldverstrekker soepel verloopt en loodsen we je zo snel mogelijk door dit proces heen.
Uiteindelijk is de hypotheek geregeld en kun je reikhalzend uitkijken naar het volgende moment: het ondertekenen van de koopakte en het in ontvangst nemen van de sleutels!
Wil je geld lenen voor de aankoop van een bedrijfspand? Of wil je de laagste maandlasten, de meeste flexibiliteit en het minste gedoe? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en bepaal direct je bestedingsruimte.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als je een hypotheek gaat afsluiten, kies dan voor een onafhankelijk hypotheekadviseur. Bij iedereen betaal je een vergoeding voor het afsluiten van de hypotheek. Maar alleen van onafhankelijk adviseurs kun je verwachten dat ze alle geldverstrekkers checken voor de beste rente en voorwaarden.
Wij zijn Erkend Hypotheekadviseur én lid van AdFiz, de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs. Dus kies je voor Erdman, dan kies je voor eerlijk advies.
2024 - Erdman